Gravide har i henhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for Svangreomsorg tilbud om en række undersøgelser hos egen læge, hos jordemoder og på hospitalsafdelingen. Alle undersøgelserne er gratis.
Du anbefales at kontakte os, når du er blevet gravid, så vi kan vejlede dig om forløbet og få booket de relevante undersøgelser. Der er desuden tidlige kost- og livsstilsanbefalinger som vi gerne vil støtte dig i.
Undersøgelser ved egen læge (OBS du skal selv booke tider til disse undersøgelser):
- Indledende snak inkl. kostvejledning, screening for graviditetskvalme, planlægning af forløb.
- Når du er i 8. -12. graviditetsuge, laves 1. graviditetsundersøgelse. Ved denne konsultation oprettes vandre- og svangerskabsjournal, der bliver taget blod- og urinprøve og blodtrykskontrol. Du får en kopi af vandrejournalen til brug gennem hele din graviditet.
- Herefter er der tilbud om lægeundersøgelse i uge 25 og uge 32 og 8 uger efter fødslen.
- HUSK altid at medbringe en urinprøve (kan også leveres i klinikken), vandrejournalen og sundhedskort til graviditetskontrollerne
Overblik over undersøgelser igennem graviditeten:
Fra uge 11+3 dage – uge 13+6 dage:
Nakkefoldsscanning på hospitalet, der sammen med resultatet blodprøven kan beregne risikoen for, at fosteret har Downs syndrom. Der foretages en beregning af, om risikoen er større end 1 ud af 300. I de tilfælde vil hospitalet tilbyde en supplerende kromosomanalyse ved en moderkagebiopsi.
Fra uge 13 – 15: Første besøg hos jordemoder, der i løbet af graviditeten tilbyder konsultationer afhængig af graviditeten og forløbet.
Fra uge 18 – 20: Misdannelsesskanning på hospitalet, hvor alle organer på fosteret scannes. Ved denne scanning kan man ofte se fosterets køn.
Uge 21: Jordemoder.
Uge 25: Anden graviditetsundersøgelse hos egen læge.
Der måles blodtryk og urinundersøgelse og barnets størrelse skønnes.
Blodprøver gentages, hvis du har blodtype, som er rhesus negativ.
Samtale om graviditetsforløbet og særlige hensyn.
Uge 29: Jordemoder.
Uge 32: Tredje graviditetsundersøgelse i klinikken.
Der måles blodtryk og urinundersøgelse, og barnets størrelse og placering i livmoderen skønnes. Samtale om graviditetsforløbet, særligt med fokus på fødslen.
8 uger efter fødslen:
Der foretages underlivsundersøgelse og samtale om forløbet efter fødslen.
Anbefalinger:
- Du anbefales at ophøre med at ryge og indtage alkohol
- Daglig indtag af 400 mikrogram folinsyre fra det tidspunkt, hvor du planlægger graviditeten eller har viden om at du er gravid.
- Undgå at indtage håndkøbsmedicin som næsespray(fx zymelin/otrivin) og Ipren/Ibumetin/ibuprofen.
Læs mere om de aktuelle anbefalinger for graviditet og fødsel på nedenstående hjemmesider:http://sundhed.dk/borger/sundhed-og-livsstil/graviditet-foedsel-barsel
http://sundhedsstyrelsen.dk/da/sundhed-og-livsstil/graviditet-og-foedsel